Thursday, September 29, 2022

Dag 2 - Sagrada Familia

De grootste bouwpit van Europa, de Sagrada Familia! Gaudi's bekenste bouwwerk, maar waarschijnlijk ook zijn grootste nachtmerry. In 2026 zou het eindelijk af moeten zijn, 100 jaar na zijn dood. 


We hebben er zo wat een dag voor uitgetrokken, want je raakt niet uitgekeken. Overal zie je wel wat nieuws, iets vreemds, iets kleurrijks, iets met rare vormen, soms toch ook klassiek, maar wederom op een vreemde manier. Gaudi was de grondlegger van het Modernisme, wat elders ook wel Jugendstill genoemd word. De natuur was zijn grootste inspiratie. Geen enkele pilaar in deze kathedraal is dan ook recht, alles staat schots en scheef, maar wel op een manier dat het klopt. Soms weet je niet of je door een bos loopt of door een kerk. Hij had ook een speciale manier van ontwerpen, de hele kerk is bedacht op zijn kop, met touwtjes, zodat ze perfecte parabolen vormden. Helaas is het attelier van Gaudi ooit afgebrand en moeten ze het nu doen met 3d printers en wat vage aantekeningen. 





We waren er extra vroeg zodat we konden genieten van het prachtige kleurenspel van de glas en lood ramen. Het ene moment was het licht knalrood om een half uur later diep blauw te zijn. 











We hadden ook kaartjes gereserveerd om met de lift naar een van de torens te nemen. Prachtig uitzicht over Barcelona, maar ook een mooie close up van alle details die Gaudi bedacht had. Eigenlijk waren we behoorlijk sprakeloos, di.t is echt een van de mooiste gebouwen ter wereld. Zelfs de dom van Keulen kan hier niet aan tippen.






No comments:

Post a Comment

Dag 6 t/m 8 - Veel vissen, veel bier, wat musea, kerken en lekker eten!

De laatste drie dagen in Barcelona hebben we 'rustig' aan gedaan, want wegens de bouwherrie voor ons appartement was er eigenlijk ni...